Turkulainen Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) on orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin erikoistunut lähes 80 laulajan sinfoniakuoro. CCA toimii tiiviissä yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin sekä Turun ja Kaarinan seurakuntien kanssa. Kuoro on perustettu vuonna 1982, ja sen taiteellisena johtajana on syksystä 2015 alkaen toiminut Märt Krell.

Toiminta

CCA harjoittelee viikoittain maanantaisin klo 18–21 Turun seurakuntayhtymän juhlasalissa osoitteessa Eerikinkatu 3. Lisäksi pidämme laululeirejä viikonloppuisin muutaman kerran kaudessa. Orkesterikonserttiviikoilla harjoituksia saattaa olla 2–3 iltana ennen konserttia.

CCA-kuoron ohjelmistoon ovat vuosien varrella kertyneet kaikki keskeiset suuret teokset orkesterille ja kuorolle. Viime vuosina olemme esittäneet useampaankin kertaan mm. Verdin, Mozartin ja Faurén Requiemit, Beethovenin 9. sinfonian, Bachin Matteuspassion, Brahmsin Ein Deutsches Requiemin sekä Mahlerin 2. sinfonian. Kuoro esiintyy useimmiten Turun filharmonisen orkesterin kanssa, mutta olemme tehneet yhteistyötä myös esimerkiksi Helsingin Kaupunginorkesterin, Sinfonian Lahden ja Lohjan Kaupunginorkesterin kanssa. Sekä Turun musiikkijuhlat että Naantalin musiikkijuhlat ovat CCA:n yhteistyökumppaneita.

Laulamme myös ilman orkesteria ja valmistamme omia konsertteja. Viime aikoina a cappella -ohjelmistossamme on ollut mm. Toivo Kuulan, Leevi Madetojan, Arvo Pärtin, Einojuhani Rautavaaran ja Pekka Kostiaisen musiikkia.

CCA toimii tiiviisti yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa ja esiintyy usein Turun tuomiokirkon tärkeimmissä tilaisuuksissa sekä jumalanpalveluksissa.

Taiteellinen johtaja

Märt Krell (s. 1961) on virolainen kuoronjohtaja ja laulaja. Valmistuttuaan 1980 Tallinnan Muusikakeskkoolin musiikkiteorialinjalta hän aloitti opinnot kuoronjohto- ja musiikkipedagogilinjalla Tallinnan Konservatoriossa, josta hän valmistui kuoronjohtajaksi vuonna 1986. Opiskeluaikanaan Märt Krell oli perustamassa ja laulamassa maineikkaassa Kiigelaulukuuik-jazzlauluyhtyeessä. Kuoronjohto- ja lauluopinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa; Krell osallistui toistuvasti Anders Öhrwallin, Eric Ericsonin ja Jorma Panulan mestarikursseille; A-tutkinnon hän suoritti kuoronjohdossa vuonna 1995.

Krell on johtanut lukuisia suomalaisia kuoroja: Vuosaaren Mieslaulajat 1992–1995, Amici Cantus 1996–1997, Vantaan Laulu 1995–1998, Katholikos-kuoroprojekti 1996, Pohjolan kuoro 1993–2004, Laulun Ystävät 1998–2004, Turun Oopperayhdistyksen Oopperakuoro 1998–2001, sekakuoro Finnair Singers 1994–2004 ja Kirkkonummen Kamarikuoro 1998–2004. Hän on laulanut ammattikuoroissa, kuten Radion Kamarikuorossa, ja  2005–2014 hänellä oli laulajan kiinnitys maailmalla mainetta niittäneessä Eesti Filharmoonia Kammerkoorissa. Perhesyistä johtuen Krell palasi Suomeen. Hän on toiminut Chorus Cathedralis Aboensiksen taiteellisena johtajana vuodesta 2015 alkaen.